Przepis na śmietankowy makaron z kurczakiem
Lubię gotować. I to jako facet! Tak, zaskakujące dla wielu. Ale to naprawdę sprawia frajdę, a jak jeszcze na dodatek widzisz, że innym smakuje to, co przygotowałeś, to już w ogóle istna petarda!
Ale okej. Dziś makaronik z piersią z kurczaka, papryką, cebulą, czosnkiem, śmietanką i tartym serem. Jakie to jest pyszne!
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Makaron - opakowanie 400g
- Papryka czerwona
- 2 śmietanki 30%
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 piersi z kurczaka
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy makaron i odstawiamy (ja użyłem piór od Lubelli). Następnie kroimy drobno cebulę i przeciskamy ząbki czosnku, smażymy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie.
Dodajemy kurczaka (którego wcześniej kroimy w kostki) i smażymy na złoty kolor. Ja wcześniej „marynowałem” pokrojone piersi w przyprawie „złocisty kurczak”, papryką sypaną, curry (w proszku) i odrobiną oleju, ale to już zależy od Was, co chcecie dodać do mięska.
W kolejnym kroku dosypujemy do patelni pokrojoną w małą kostkę paprykę czerwoną. Smażymy i mieszamy, aż ta odrobinę zmięknie.
Wlej na patelnię do wszystkiego dwie śmietanki i wymieszaj. Jeśli masz dużą patelnię, możesz na nią wrzucić cały ugotowany wcześniej makaron. Jeśli jednak nie, to przelej wszystko z patelni do odcedzonego makaronu w garnku i dokładnie wymieszaj, gotując chwilę na niedużym ogniu, wówczas zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz i tarty ser - w moim przypadku był to ser Cheddar od Mlekovity. Fajnie się roztopił. Smacznego!
PS. Oczywiście nie będę tutaj wrzucał samych przepisów, bo inne treści też się znajdą :) Czekam na Wasze komentarze!
Komentarze
Prześlij komentarz